Thursday, December 7

Η φλέβα στον κρόταφο

(με αφορμή το ποστ και τα σχόλια στο blog του Πάνου Ζέρβα και τα σχόλια στο προηγούμενο ποστ μου)


Ο Πάνος, είπε, μεταξύ άλλων: «Στο ζωντανό έρωτα δεν υπάρχουν βέβαια τείχη, αλλά δεν υπάρχει και ειρήνη: ένας συνεχής κλεφτοπόλεμος είναι, με εκπλήξεις, με πλαγιοκοπήσεις, με ενέδρες, με εξωτερικούς παράγοντες, που καταφθάνουν απρόσκλητοι.»

Αυτή, κατά τη γνώμη μου, είναι η φάση του φλερτ. Εκεί που οι δυο μελλοντικοί εραστές παίζουν όπως τα σκυλιά στο δρόμο, που δαγκώνουν το ένα το άλλο. Σαν να μαλώνουν. Θέτουν «τεχνητά εμπόδια» ο ένας στον άλλον, βάζοντάς τον να τους διεκδικήσει με τον τρόπο του. Το πώς θα «πολιορκήσεις» και «πολιορκηθείς», καθορίζει και την μετέπειτα πορεία του ειδυλλίου.

Το πόσο διαρκεί η φάση του φλερτ, εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία των ερωτοτροπούντων. Μετά από αυτή τη φάση, υπάρχει μια κατάφαση εκατέρωθεν. Τότε ερωτεύεσαι. O έρωτας προκύπτει από μια εκατέρωθεν παραδοχή. Όταν δηλαδή οι δύο εμπλεκόμενοι έχουν πειστεί ότι ο άλλος τους αξίζει. Τότε είναι που πέφτουν τα τείχη και έρχεται η ειρήνη που ανέφερα. Φυσικά, δεν σταματάς ποτέ να ανακαλύπτεις τον άλλον και να προσπαθείς να τον γνωρίσεις.

Ο Στίβεν Κινγκ είπε, στην τελευταία του συνέντευξη στον Ταχυδρόμο: «Δεν είμαι υπέρ του γάμου, αλλά είμαι υπέρ των μακροχρόνιων σχέσεων. Το να γνωρίσεις τον άλλον είναι μια δουλειά που σου παίρνει μια ζωή».

Πολύ ενδιαφέρον είναι και το σχόλιο του Αθήναιου (στο ίδιο ποστ): «Όταν πέφτουν τα τείχη ωραία είναι βέβαια, αγαπησιάρικα αλλά γιατί η γαμημένη φλέβα( μον ντιε, γλώσσα!) στον κρόταφο σταματά να σφυροκοπάει όταν αγκαλιάζεις τον άλλον;»

Η γαμημένη φλέβα σταματάει να χτυπάει γιατί πλέον γνωρίζεις. Δεν υπάρχει ο κίνδυνος του αγνώστου, η αίσθηση του καινούριου. Το αίσθημα αυτό είναι χαρακτηριστικό της καψούρας, όχι του έρωτα. Γίνεται να προκύψει έρωτας χωρίς να προϋπάρξει καψούρα; Όχι, κατά τη γνώμη μου. Όπως δεν γίνεται να προκύψει αγάπη μεταξύ εραστών χωρίς να προϋπάρξει έρωτας.

Η καψούρα είναι ο έρωτας που δεν τελεσφόρησε ακόμα. Πολλές φορές έρχεται μετά από απόρριψη. Εμπεριέχει, τότε, το στοιχείο της ήττας, του πληγωμένου εγωισμού, των φαντασιώσεων του αυτού που θα γινόταν αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ως σωματική αντίδραση, η καψούρα είναι πολύ δυνατή. Όχι μόνο φλέβες χτυπάνε, αλλά γόνατα τρέμουν, παλάμες ιδρώνουν, μάγουλα κοκκινίζουν.

Yπάρχουν άνθρωποι εθισμένοι στο rush της καψούρας. Και το αναζητούν διαρκώς. Γι’ αυτό και αποφεύγουν να κάνουν σταθερές- μονογαμικές σχέσεις και αναζητούν συνεχώς το καινούριο. Τους καταλαβαίνω.
Υπάρχουν μάλιστα και εκείνοι που από μόνοι τους υπονομεύουν έναν εκκολαπτόμενο έρωτα, προτιμώντας να κρατήσουν όσο γίνεται περισσότερο την αίσθηση της καψούρας.

Αυτό μπορεί να γίνει διατηρώντας π.χ μια αίσθηση μυστηρίου για το ποιος είσαι, αποφεύγοντας να συναντάς τον άλλον συχνά, εξαφανιζόμενος και εμφανιζόμενος εκεί που δεν το περιμένει. Μένοντας πάντα τριγύρω, αλλά ποτέ εκεί.

Στην περίπτωση αυτή, μπορείς να κάνεις ένα και μόνο πράγμα. Να συνεχίσεις, αν γουστάρεις, να διαθέτεις το σώμα σου, αλλά το μυαλό και την ψυχή σου κράτα τα.
Θα τα δώσεις μόνο όταν γίνει έρωτας.

30 Comments:

Blogger it is έγραψε...

Ρε συ ο πάνος έχει δίκιο :P
Στον έρωτα παίζει ακόμη ο πόλεμος... στο φλερτ δεν παίζει πόλεμος γιατί δε σε παίρνει ακόμη.. αψιμαχίες ίσως, πόλεμος όχι. Και όταν όλα ηρεμίσουν (μιλάμε για μόνιμα και όχι μικρές ανακωχές) έχει σκάσει η αγάπη, η σιγουυριά κι η ηρεμία που ναι μεν δεν έχει τόση ένταση όση ο έρωτας αλλά imho είναι η καλύτερη φάση από τις τρεις... Όχι λόγω βολέματος, επειδή ξέρεις όμως πως ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου θα είναι εκεί no matter what...

12/07/2006 03:21:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

Καλησπέρα ρε :)

12/07/2006 03:24:00 pm  
Blogger liodara έγραψε...

Εγώ πάντως συμφωνώ με το φιλόσοφο .....Κια για να μην κάθομαι να λέω τα ίδια..σε όλα με βρίκει σύμφωνη και μάλιστα από προσωπική εμπειρία....!

12/07/2006 03:58:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

liodara: Ε, ο καθένας με τις απόψεις του.

m13: Το θέμα μας δεν είναι ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Κουβέντα κάνουμε :)

12/07/2006 04:02:00 pm  
Blogger it is έγραψε...

to kalispera simainei pos sumfoneis mazi mou? pos diafoneis se vathmo pou den exei kan noima na apantiseis? i pos aplos xarikes pou me eides?

12/07/2006 04:04:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

m13: Επίσης, συμφώνησαν και γυναίκες, όπως διαφώνησαν και άντρες. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι υπαινίσσεσαι.
Δεν κάνω καμιά διάκριση φύλου εδώ μέσα.

12/07/2006 04:04:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

it is: Σημαίνει ότι χάρηκα που σε είδα και ότι για τα όσα λες δεν έχω κάτι άλλο να πω, εκτός από αυτά που έγραψα ήδη. Διαφωνούμε, απλά :)

12/07/2006 04:06:00 pm  
Anonymous Anonymous έγραψε...

m13 το έχω σκεφτεί και εγώ αυτό να σου πω την αλήθεια.
αλλά υπάρχει και αυτό για σκέψη-
αν ο πασκάλ δεν υπέγραφε ως πασκαλ ,αλλά ως φραουλίτα ας πουμε?
(Δηλαδη ως κάτοχος μουνιού )

12/07/2006 04:07:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

"Αλλά όταν γράφεις μαλακίες, απαιτώ να αναγνωρίζεται εξίσου η άποψή μου-και του οποιουδήποτε"

H άποψή σου αναγνωρίζεται μια χαρά, αφού έχεις βήμα εδώ μέσα και κανένας δεν σε λογοκρίνει. Φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσω για να αναγνωρίσω την άποψή σου.
Στο προηγούμενο ποστ, σου ζήτησα να μου διευκρινήσεις τι εννοείς. Δεν τον έκανες. Άρα, τι περίμενες να σου απαντήσω παραπάνω;

Επίσης, όταν λες ότι γράφω μαλακίες, επίτρεψέ μου να μου εξηγήσεις το γιατί και τι σε κάνει να θεωρείς ότι η ΔΙΚΗ σου άποψη είναι η σωστή και η ΔΙΚΗ μου όχι. Δεν μιλάμε για ιστορία ή πολιτική, σου υπενθυμίζω.

12/07/2006 04:11:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

"δε μας παίρνετε και πολύ στα σοβαρά εμάς τις γυναίκες μετά τα τελευταία 3 πόστ σας που είναι ολίγον τί σεξιστικά"

Εξήγησέ μου γιατί είναι σεξιστικά να καταλάβω κι' εγώ ο φαλλοκράτης του κερατά.

12/07/2006 04:20:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

"“Ίσως ο έρωτας να μπορούσε να γίνει αυτό που εκ φύσεως είναι. Μαχητής και νικητής σε κάθε εχθροπραξία που δημιουργούν του ανθρώπου οι πόθοι.”

Και πιστεύεις εσύ ότι ΕΣΥ κατέχεις την υπέρτατη αλήθεια για το τι είναι εκ φύσεως ο έρωτας, οπότε εγώ λέω μαλακίες;
Πλάκα μου κάνεις τώρα;

Tην άποψή σου είπες, όπως κι' εγώ. Δεν σημαίνει ότι είναι και η σωστή.
Και τι πάει να πει "να αναγνωριστούν τα όσα σωστά είπες;". Να συμφωνήσουν/ συμφωνήσω δηλαδή;
Come on...

12/07/2006 04:26:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

"αν τα διαβάσει ένας ηλίθιος, ΑΥΤΟΜΑΤΩς θα αποκτήσει ..εμ όχι και τόσο καλή άποψη για τις γυναίκες."

Δεν απευθύνομαι σε ηλίθιους. Και δεν αρπάζομαι.

Ok, κατάλαβα ότι διαφωνούμε. Αλλά, αναγνώρισέ μου τουλάχιστον ότι δεν προσπαθώ να καπελώσω κανέναν. Οι τίτλοι μου είναι προβοκατόρικοι γιατί έτσι γουστάρω να είναι :)

12/07/2006 04:28:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

Εννοώ ότι επειδή διαφωνούμε, δεν σημαίνει ότι γράφω και μαλακίες. Ε; Είπαμε, δεν μιλάμε για ιστορία ή για κάτι στο οποίο υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα/ facts. Τις απόψεις μας λέμε.

Τέλος πάντων. Πρώτα λες ότι γράφω μαλακίες. Μετά λες ότι τα τελευταία μου posts είναι σεξιστικά και ότι «θάβω» αυτούς που διαφωνούν. Μετά λες ότι παριστάνω ότι δεν έχω καταλάβει (υπονοώντας ότι έχω καταλάβει αλλά κάνω τον κινέζο).

Πόσο πιο δημοκράτης να γίνω πια, χωρίς να με πούνε και μαλάκα;
(πλάκα κάνω).

12/07/2006 04:42:00 pm  
Blogger άσκεπος έγραψε...

Αφήστε τα μίση και πιάστε το γ..ήσι.

12/07/2006 04:48:00 pm  
Blogger it is έγραψε...

Εγώ πάντως χάρηκα που χάρηκες που με είδες :P Από κει και πέρα έχω πάρει ποπ κορν ανά χείρας και σας βλέπω... πολλή πάλη έχη πέσει... μαργαρίτα να προσέχεις! :P
Is this a gun in your pocket, or are you just happy to see me? ;)

12/07/2006 04:49:00 pm  
Anonymous Anonymous έγραψε...

Re abelofilosofe graftous sta paparia sou kai pes oti goustareis pou kathesai kai akous ton opoiodipote. an gostaroun na grapsoun kiekoinoi afta pou theloun stis selides tous. aman pia me ton kathe kserola.

12/07/2006 04:50:00 pm  
Blogger άσκεπος έγραψε...

Επίσης, ενδιαφέρον το γεγονός της άφεσης ανώνυμων σχολίων αυτή τη στιγμή και μάλιστα με τέτοιο αβανταδόρικο περιεχόμενο :)))

Μ13said: exiled
100% mazi sou!!!!!!!!!!!!,

σπίτι σου ή σπίτι μου :))))




Άντε, χαλαρώστε λέμε! Ο Αθήναιος έχει δίκιο, με αυτήν την υπέροχη φράση. Το ίδιο όμως και ο Πάνος (άντε, καλά και η Μ13, αν και δεν έχει πουλί:)))


Τόσο ο πόλεμος είναι αναγκαίος, όσο και η λυτρωτική ανακωχή (μετά της επακολουθούμενης σωματικής διαπάλης, βεβαίως βεβαίως...) Η πράξη μπορεί να είναι και με τον έναν τρόπο και με τον άλλον όμορφη. Αλλά άμα δεν είναι και λίγο spicey, ε, δεν είναι το ίδιο. Δεν ξέρω αν με νοείτε, βεβαίως βεβαίως...

12/07/2006 05:02:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

Ανώνυμε, δουλειά σου. Μην αποπαίρνεις τους αναγνώστες μου σε παρακαλώ. Μου πληρώνουν το νοίκι, remember.

exiled: Θα σε θυμηθώ, το βραδάκι, don't worry.

it is: Δεν οπλοφορώ :PPP

m13: Καλό απόγευμα :)

12/07/2006 05:03:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

"Επίσης, ενδιαφέρον το γεγονός της άφεσης ανώνυμων σχολίων αυτή τη στιγμή και μάλιστα με τέτοιο αβανταδόρικο περιεχόμενο"

The truth is out there.
+φασκελοκουκούλωστον+

12/07/2006 05:04:00 pm  
Blogger άσκεπος έγραψε...

pascal said...

"Επίσης, ενδιαφέρον το γεγονός της άφεσης ανώνυμων σχολίων αυτή τη στιγμή και μάλιστα με τέτοιο αβανταδόρικο περιεχόμενο"

The truth is out there.
+φασκελοκουκούλωστον+



Χαχαχαχαχαχαχ. Ελπίζω να έχεις τα ίδια νεύρα και το βράδυ, με τον άνθρωπό σου (για καλό το λέω, αν με παρακολουθείς).

12/07/2006 05:10:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

Απ' το στόμα σου και στου θεού τ' αυτί exiled.
+μπατανοβουρτσισοέβαψον+

12/07/2006 05:15:00 pm  
Anonymous Anonymous έγραψε...

pascal, με υποχρεώνεις να ομιλήσω και πάλι!

Λοιπόν, καπετάνιε, το φλερτ είναι στάδιο ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ. Αρχινάει λίγο νωρίτερα από τον έρωτα, αλλά τελειώνει μονάχα μαζί του!

Όποιος κάνει το τερατώδες σφάλμα και ΔΕΝ φλερτάρει κατά τη διάρκεια ενός έρωτα, ε, αυτός ο έρωτας δε θα πάει μακριά...

(ΥΓ. Λάβε υπόψη οτι σχολιάζω ΠΡΩΤΑ στο δικό σου μαγαζί και ΤΩΡΑ θα πάω στην καλύβα!)

12/07/2006 05:25:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

Ρε πάνο, δεν είσαι υποχρεωμένος να πεις οτιδήποτε. Αλλίμονο.

Συμφωνώ με όσα λες για το φλερτ γενικότερα. Σίγουρα, δεν πρέπει να διακόπτεται τελείως.

Ο καλύτερος ορισμός αυτού που εννοώ εγώ φλερτ στο ποστ μου, είναι το αγγλικό "courtship".

12/07/2006 05:32:00 pm  
Anonymous Anonymous έγραψε...

Μην αποπαίρνεις τους αναγνώστες μου σε παρακαλώ. Μου πληρώνουν το νοίκι, remember

Ρε συ Pascal, δεν ανοίγεις κανα φόρουμ καλύτερα; Ο χαρακτηρισμός "comments whore" σου πέφτει γάντι. Θα το απολαμβάνεις καλύτερα σαν moderator.

Καλή συνέχεια

12/07/2006 05:33:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

anonymous: Άδικα ψάχνεις εδώ μέσα. Δεν είναι εδώ το χιούμορ που έχασες.

12/07/2006 05:35:00 pm  
Anonymous Anonymous έγραψε...

ρε μαλακα πασκαλ νομιζεις οτι επειδη σοθ απαντανε και πεντε δεκα τελειωμενοι οτι γραφεις και τιποτα της προκοπης?

12/07/2006 05:58:00 pm  
Blogger nosyparker έγραψε...

Oh my God! Μου φαίνεται πως έχω εθιστεί στο rush της καψούρας. Γι αυτό δε στεριώνω σε σχέση; :-/

12/07/2006 06:08:00 pm  
Blogger Idάκι έγραψε...

Δεν κατάλαβα, τι πρόβλημα υπάρχει με τους/τις comment whores?!!??! Ορίστε μας :Ρ

Απολαμβάνω τις διαφωνίες σας, m13 & pascal, αρπάζεστε υπέροχα!

Όσο για το ποστάκιον, κάλυψες και το παιχνίδι, δεν έχω ούτε μισό παράπονο ;)) Από κει και πέρα, μπορούμε να συζητάμε αέναα, δεν υπάρχει λύση ή δίκιο ή λογική, υπάρχει μόνο "γουστάρω" και μέλι μέσα από κεντρίσματα...

12/07/2006 06:54:00 pm  
Blogger Αθήναιος έγραψε...

Εγώ πάντως μονογαμικός γίνομαι μόνον όταν ερωτευτώ και τότε δεν σφυρίζουν οι φλέβες στον κρόταφο από την ένταση των αισθημάτων αλλά από την εξοικείωση. Όσο περισσότερο γνωρίζεις τον άλλον και ξέρεις πώς να του πατάς τα κουμπιά, ε φτιάχνεσαι όλο και πιο πολύ. Συμφώνησα με τον Πάνο στο ότι το παιχνίδι είναι εγκεφαλικό. Όσο παίζει στον εγκέφαλο, υπάρχει κάψα! για μένα τουλάχιστον.

12/08/2006 08:36:00 am  
Blogger Lost έγραψε...

καθυστερημένο σχόλιο στα σχόλια(χάζευα):
it is: "ξέρεις όμως πως ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου θα είναι εκεί no matter what..." χα, απ΄αυτό το πλευρό να κοιμάστε
Αθήναιε: "σφυρίζουν οι φλέβες στον κρόταφο...από την εξοικείωση" respect!

12/09/2006 12:23:00 am  

Post a Comment

<< Πάτησέ με

« Κεντρική Σελίδα | Άλλα λόγια να γαμιόμαστε » | Η γκόμενά σου είναι πόρνη; » | Καθρεφτάκια » | Διαπλανητική συνουσία » | Μια φορά κι’ έναν καιρό, ήταν ο άνθρωπος... » | Από Γκάλης, Φασούλας » | Ηλίθιες σκέψεις » | Femme fatale » | Τα μπλουζ της ζαρντινιέρας » | Αμάρυνθος- Θεσσαλονίκη »