Tuesday, May 2

Ύδρα

Τα περί ομορφιάς του τοπίου, γραφικότητας του νησιού κ.λπ κ.λπ τα αφήνω στην άκρη και στις φωτογραφίες. Η Ύδρα πρόκειται στην ουσία για τον προορισμό του πηγμένου Αθηναίου- αυτού που δεν βαριέται να πάρει για μία ώρα το δελφίνι και να ξεφύγει για ένα σουκού.
Οι κάτοικοι του νησιού εκπληκτικά φιλόξενοι. Έχουν, δηλαδή, υδραγωγή. Δεν ξεχώρισα καμία ιδιαίτερη προφορά ή ιδιόλεκτο: μιλάνε όπως ένας πρωτευουσιάνος χωρίς τα πολλά «μαλάκα».


Τα σκαλάκια στα σοκάκια πολλά, γεγονός που συντελεί (μαζί με την ανυπαρξία των μηχανοκίνητων) στην άψογη σιλουέτα των κατοίκων του νησιού. Δεν είδα ούτε έναν σαπιοκοιλιά.


First Person Shooter
Στο σοκάκι που ξεκινάει από την Alpha Bank βρίσκεται το «Απάγκιο». Μια ταβέρνα-ψησταριά, με δυνατά της χαρτιά τις χοιρινές παντσέτες, τους κολοκυθοκεφτέδες και το ψωμί- τόσο καλό που μου έφερε στη μνήμη τη γιαγιά μου. Θα δεις και την «Τουίτενα». Ένα κατακίτρινο καναρίνι που το πουλήσανε στην ιδιοκτήτριά του ως αρσενικό, μέχρι που είδε τα αβγά που γέννησε (τρία τον αριθμό).
Σχεδόν απέναντι το «Αmalour». Ένα συμπαθέστατο μπαράκι με έμφαση στους latin ρυθμούς και ειδίκευση τα cocktails. Υπέροχη caipirinha, mojito και μαργαρίτα. Για μετά τις 11 το βράδυ.


Παρκαρισμένο κάτω από παραδοσιακή οικεία, το τελευταίο μοντέλο στην υδραίικη μετακίνηση. Και μετά σου λένε ότι το Megane έχει ιδιόρρυθμο πισινό.

Περπατώντας προς το δεξί μέρος του νησιού, βρίσκεις το Μουσείο της Ύδρας. Αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη, ακόμα κι’ αν δεν είσαι fan της επανάστασης (του ’21). Λίγο πιο πέρα ανεβαίνεις προς το μέρος όπου το άγαλμα του Μιαούλη αγναντεύει τη θάλασσα. Το καλύτερο spot για να χαζέψεις το λιμάνι.


Το άγαλμα του Μιαούλη. Αν και φραγκάτοι και βολεμένοι, οι υδραίοι προύχοντες επαναστάτησαν.


- Μ’ αγαπάς;
- Όχι
- Ουστ μωρή αχάριστη. Σ’ έφερα στα καλύτερα και μου κάνεις ακόμα τη δύσκολη.


Ακριβώς στην αντίθετη πλευρά της Χώρας, βρίσκεται η «Υδρονέτα». Η καφετέρια με την καλύτερη θέα στη θάλασσα. Το βράδυ λειτουργεί και ως restaurant (δεν έφαγα για να σας πω τη γνώμη μου) και μπαράκι, με πολύ καλή μουσική (ξεχάστε τα λαϊκά στην Ύδρα, να πάτε στον Πλαταμώνα αν θέλετε μπουζουκομπαγλαμάδες). Αν φυσάει, κάτσε μέσα, κατά προτίμηση πάνω στο περβάζι του ενός από τα δύο μεγάλα παράθυρα που κοιτάζουν στη θάλασσα (υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια γι’ αυτή τη δουλειά).

Η θέα από την Υδρονέτα. Ο καφές άψογος. Το iPod άχρηστο, λόγω της εκπληκτικής lounge- chill out μουσικής του μαγαζιού.

Πέρα από την Υδρονέτα και συνεχίζοντας ακόμα πιο αριστερά, κατευθύνεσαι προς τον οικισμό «Καμίνια», με το μικρό λιμανάκι. Στη διαδρομή, βρίσκεις στο δεξί σου χέρι ένα- δυο παγκάκια. Κάτσε, άναψε κάνα τσιγάρο, και βούτα μεταφορικά στη θάλασσα και τον ουρανό. Τέλεια.


Η θέα από το παγκάκι

Στα «Καμίνια» υπάρχει και η πιο φημισμένη ψαροταβέρνα του νησιού (Η Κοντυλένια). Ό,τι και να φας εκπλήσσει, ειδικά αν έχεις δεινοπαθήσει από τις πολλές χαζογκουρμέ κουζίνες της Αθήνας.


To λιμανάκι στα Καμίνια. Τα γαϊδούρια φορτώνονται με ξύλα.

Φάτσα-κάρτα στο λιμάνι, δοκίμασε οπωσδήποτε σουφλέ σοκολάτα με παγωτό, στου «Τσαγκάρη». «Τσιμπημένο» αλλά θα σου προκαλέσει σίγουρα γευστικό σοκ.


Τα ετερώνυμα έλκονται

Στην Ύδρα δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και μηχανάκια. Αυτό το ήξερα. Δεν ήξερα όμως ότι δεν υπάρχουν και ποδήλατα, όπως με πληροφόρησε ένας ντόπιος. Τα γαϊδούρια πολλά, το ίδιο και ο κόσμος το περασμένο τριήμερο.
Σπεσιαλιτέ του νησιού τα αμυγδαλωτά γλυκά. Κολλάνε στα δόντια αλλά αξίζουν. Μπάνιο δεν έκανα (στη θάλασσα).


Διάλογος:
- Πήδηξες ρε;
- Ναι, χθες
- Πού;
- Στον Ιστιοπλοϊκό
- Σιγά ρε. Ο Βασίλης πήδηξε στην Παναγιά.
(Παρέα από πιτσιρίκια που συζητούσαν για τις πρώτες τους βουτιές. Οι υδραίοι φημίζονται για το scuba diving και έχουν και λέσχη- www.divingteam.gr)


Από την έκθεση του Γιώργου Ξένου στο Μουσείο της Ύδρας (απαγορεύεται η φωτογράφηση αλλά έκανα λαμογιά). Μια παρατήρηση προς τον καλλιτέχνη: αφού όλα τα έργα σας είναι άτιτλα, καλύτερα να παραλείπετε το «Χωρίς Τίτλο» από το ταμπελάκι.


Το logo του μπλογκ μου (άσος μπαστούνι) πάνω σε ένα σαμάρι. «Με διαβάζεις;», ρώτησα το ζώον το ιδιοκτήτη του ζώου. «Όχι, γιατί δεν καταλαβαίνω τίποτα. Σε διαβάζει όμως ο Βάγγος. Έχει γαϊδουρινή υπομονή βλέπεις».

Συμφωνώ. Ο ΟΤΕ είναι για τα ντουβάρια.


Kάποιος κρέμασε το Μάη

PS. Για καθαρά προσωπικούς λόγους, το νησί ήταν ροζ, μάρκας Gant.
PS 2. Ο κ. Kώστας Γιαννακίδης, μπήκε στον κόπο να επανορθώσει το λάθος στη διεύθυνση του blog μου, που είχε δώσει προ δύο εβδομάδων από τη στήλη του στο Έψιλον. Τον ευχαριστώ ξανά.

18 Comments:

Blogger averel έγραψε...

super. Και το ποστακι και η Υδρα. Θα ξαναπαω φετος, ειδικά μετά τη διαφήμιση που της εκανες.

5/02/2006 04:40:00 pm  
Blogger Jimbo έγραψε...

Υπέροχο νησί, φοβερές φωτογραφίες!

Μπράβο!

5/02/2006 04:53:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

donna: Δίκιο έχεις, το διόρθωσα.
κοκοβιός: Εκπληκτικό μέρος. Πράγματι.
γαλάτη: Καλή και η Αίγινα, αλλά δεν συγκρίνεται ρε συ.
averel: Να πας. Κατά προτίμηση ζευγαρωμένος.

5/02/2006 04:53:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

irene: καλά κάνεις. να πας
dimitris: thanks

5/02/2006 05:10:00 pm  
Blogger ONOMATODOSIA έγραψε...

wraio ,ταξιδεψα ,σα να ξεκουραστηκα λιγακι

5/02/2006 05:51:00 pm  
Anonymous Anonymous έγραψε...

Ρε φίλε, πήρες την Τσόκλη και την πάτησες χάμω. Καλό, πολύ καλό.

5/02/2006 07:45:00 pm  
Blogger Jamella έγραψε...

ουχ
πανε οι γνωστες φωτογραφιες κορασιδων.
μας εφαγε ο συμβολισμος με το κανονι.
στν υδρα δεν πηγα ποτε
:-(

5/02/2006 10:31:00 pm  
Blogger wetex έγραψε...

Anonymous said...
Ρε φίλε, πήρες την Τσόκλη και την πάτησες χάμω. Καλό, πολύ καλό.

:P

P, mou thimises ekdromes me to Likio stin Idra. apo tote exo na pao. Gia Spetses ti exis na protinis?

5/02/2006 11:15:00 pm  
Blogger wetex έγραψε...

This comment has been removed by a blog administrator.

5/02/2006 11:17:00 pm  
Blogger Neilys έγραψε...

This comment has been removed by a blog administrator.

5/03/2006 12:15:00 am  
Blogger Neilys έγραψε...

Ύδρα πηγαίνω κάθε καλοκαίρι, το amalour είναι της οικογενείας χεχε. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η Ύδρα είναι για ένα Σ/Κ εκπληκτική, για παραπάνω και κυρίως για νέους δεν κάνει. Ίσως το να έχεις εξοχικό σε ένα τόπο σε κάνει να τον εκτιμάς λιγότερο.

5/03/2006 12:17:00 am  
Blogger Unknown έγραψε...

Η δεύτερη φωτό καταπληκτική.
Σκαρφάλωσες πάνω για να την βγάλεις;
Βασικά όλες είναι πολύ όμορφες.
Είναι ένα νησί που δεν έχω πάει και βλέπω ότι αξίζει..

5/03/2006 12:38:00 am  
Blogger NinaC έγραψε...

Τον τελευταίο χρόνο, με το σπίτι στις Σπέτσες, η 'Υδρα ήταν από τους πολύ αγαπημένους προορισμούς, έστω και για έναν καφέ. Αγαπημένη από την παιδική ηλικία, παραμένει αγαπημένη και στην ωριμότητα.

5/03/2006 01:50:00 am  
Blogger pascal έγραψε...

onomatodosia: Νά' σαι καλά
donna: Lucky you
Jamella: Είπα να ανεβάσω λίγο το επίπεδο και να το παίξω καλλιτέχνης, πειράζει;
wetex: Σπέτσες δεν έχω πάει ακόμα. Το έχω στο πρόγραμμα όμως.
giorgie: Είσαι πολύ τυχερός. Ωραίο το μαγαζί, εύγε.
papi: Όχι, δεν σκαρφάλωσα. Το αντίθετο. Χρειάστηκε να σκύψω αρκετά.
CD: Έστω και για ένα καφέ, έχω την εντύπωση ότι αυτό το μέρος σε ξεκουράζει. Σπάνιο να το βρεις αυτό.

5/03/2006 12:50:00 pm  
Blogger toolman έγραψε...

etsi afta einai! fovero nisi! an de painepseis ton topo sou.....
pigainte ton iounio sta miaouleia! mageia!
tha me thimithite!

5/04/2006 05:46:00 pm  
Anonymous Anonymous έγραψε...

Καλησπέρα σας ! Δεν έχω ξανα συμμετάσχει στην συγκεκριμένη σελίδα.. ΑΠΛΑ μας ταξίδεψες! που τόσο το έχουμε όλοι μας ανάγκη, νομίζω..
Την Υδρα την λατρεύω! Πάω.. σχεδόν κάθε χρόνο.. Λόγω της κοντινής απόστασης.. αλλά και της μαγευτικής αύρας αυτού του νησιού! Έχεις δίκιο.. Ιδανικό για Αθηναίους.. Μόνο που δεν ακούς την βαβούρα των αυτοκινήτων.. σου αρκεί νομίζω.. Καλή συνέχεια στις ζωές όλων σας.. ΜΑΡΙΑ

5/05/2006 06:36:00 pm  
Anonymous Anonymous έγραψε...

Όσον αφορά τη λεζάντα της φωτογραφίας με το άγαλμα του Μιαούλη που γράφεις "Αν και βολεμένοι και φραγκάτοι οι προύχοντες της Ύδρας επαναστάτησαν".
Σύμφωνα με το βιβλίο "Ιστορία του Νεοελληνικού κράτους" του Βασίλη Ραφαηλίδη, οι προύχοντες της Ύδρας - εφοπλιστές - και πανίσχυρες οικονομικά οικογένειες της εποχής Κουντουριώτη και Μιαούλη, ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ να δώσουν ΜΕΡΟΣ της περιουσίας τους και να συνεισφέρουν έτσι στην επανάσταση, αφού με το ασταθές πολιτικό κλίμα που επικρατούσε καθώς και με τους (sic) εξεγερθέντες και λιμοκτονούντες έλληνες που θα τους άρπαζαν ότι είχαν και δεν είχαν κινδύνευαν να τα χάσουν όλα, οπότε και προτίμησαν να κάνουν μια κίνηση που θα τους ηρωοποιούσε αυτόματα.
p.s.1 Θα ήθελα να διασταυρώσετε την πληροφορία.
p.s.2 Δεν έχω πάει στην Ύδρα και από ότι βλέπω πρέπει.
p.s.3 Πολύ καλό το blog σου.

5/06/2006 02:48:00 pm  
Blogger pascal έγραψε...

καλησπέρα μαρία, thanks.
bacall, θα το ψάξω περισσότερο, όταν βρω το χρόνο. Όσο για το Ραφαηλίδη, πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο του βιβλίο έχει μερικές ανακρίβειες, ίσως και γιατί θέλησε ο ίδιος να βγει αιρετικό. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

5/06/2006 02:54:00 pm  

Post a Comment

<< Πάτησέ με

« Κεντρική Σελίδα | Πρωτομαγκιά » | Δεν πηδάνε τσάμπα στο μπουρδέλο, κ. πρωθυπουργέ » | Suck my Dickens » | BREAKING NEWS: ΠΑΡΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΤΙ » | O Ioύδας πηδούσε υπέροχα » | Η πόλη μου » | Σαβούρα βιβρ για ανήρ- παρτ ουάν » | Mπήκα στην Ομάδα Έψιλον μαζί με την ψιλικατζού » | Προς όλες τις τσούλες: Φανερωθείτε- ο Αλογοσκούφης... » | Η ιστορία του ανθρώπου σε μισές από 666 λέξεις »